پنجشنبه ۹ تیر ۱۴۰۱
وقتی حرف از یادگیری میشود، یک باور کاملا درست این است که یک روش یادگیری برای همه افراد پاسخگو نیست. و همه افراد به منابع خوب یا حتی قابل قبولی برای یادگیری دسترسی ندارند تا بتوانند از آموزههای خود به درستی استفاده کنند. اینجا همان جایی است که نقش مدارس در آینده وارد بازی میشود. این مدارس نوآور از ویژگیهای فکر خلاق برای توسعه و تقویت ذهنهای جوان ساخته میشوند. اما این امر فقط درباره تعلیم و تربیت نسل نو صدق نمیکند. حتی مدارس نوآور امروزی هم از فناوریها و نبوغ خلاق استفاده میکنند تا به جوامع بزرگتر و گستردهتری دست یابند. بنابراین این امکان برای جوانان بیشتری فراهم خواهدبود تا از آموزش باکیفیت بهرهمند شوند.
در اینجا با 5 تا مدرسه نوآور در سراسر دنیا آشنا میشویم:
1_ مدرسه آلیس اسپرینگز در منطقه آلیس اسپرینگز استرالیاست. مناطق دور افتاده در استرالیا به قدری بزرگ و پهناورند که در بسیاری از جوامع محلی مدرسهای وجود ندارد چرا که این مناطق در جایی بیابانی به وسعت 3/1 میلیونکیلومتر پراکنده شدهاند. به همین دلیل، آلیس اسپرینگز که یکی از همان مناطق دورافتاده در استرالیا بهشمار میرفت،یک شهرک کوچک مرده در مرکز استرالیا بود و پیش از این، تا سال 1951، بهعنوان یک شبکه ملی گسترده رسانه امواج رادیویی کوتاه، شناخته میشد. در سال 1951 بود که این شبکه رسانهای با پاسخگویی به سوالات علمی بچهها تا هزار کیلومتر آن طرفتر، بهعنوان یکی از خدمات آموزشی در منطقه شناختهشد. این خدمات با وجود پیشرفتهای تکنولوژی، همچنان نیز برقرار است. هرچند که گامهای موثر در پیشرفت تکنولوژی، با ارائه دسترسی به سیستم اینترنتی پیشرفته به مناطق روستایی و جوامع دورافتاده، تغییراتی را در آن ایجاد کردهاست. مدرسه آلیس اسپرینگز در استرالیا، امروزه، محتواهای ویدئویی با تنظیمات گروهی پیشرفته،را ارائه داده و این کلاسها که در فضای واقعیت مجازی برگزار میشوند، بچههای سراسر کشور را که ممکن است خیلی از آنها از شانس برخورداری از یک سیستم آموزشی خوب در محل زندگیشان بیبهره باشند را، به هم مرتبط میسازد. مطالعات نشان دادهاست که این برنامهها تاثیر یکسانی را در مقایسه با سیستم آموزشی استاندارد، بر یادگیری بچهها، خواهدداشت.
2_ دبیرستان اورستد در کوپنهاگن دانمارک است که بهطور اثرگذاری بهعنوان «مدرسه در صف» لقب گرفتهاست. این دبیرستان واقع در منطقه کوپنهاگن دانمارک دارای یک فضای یادگیری شیشهای ساختهشده به شکل یک صف غولآساست که 358 دانشآموز دبیرستانی در یک فضای باز با مشارکت گروهی فوقالعاده زیاد، در آن به آموزش و یادگیری میپردازند. این نوع از یادگیری نباید با سیستم آموزشی دبیرستانهای دیگر در مناطق اروپایی که بر سیستم یادگیری پیشرفته و آموزش پیشرفته سطح 2 استوارند، اشتباه گرفتهشود.
این دبیرستان با یک سیستم سه بعدی و بهوسیله معماران حرفهای طراحی شدهاست و جوایز بسیاری را در زمینه نوآوری چندگانه به خود اختصاص دادهاست. در این دبیرستان از کلاسهای سنتی خبری نیست و به جای آن، عرشههای مشاهده پیچ در پیچ و چرخان به کار رفته است که بهطور هوشمند طراحیشده تا دانشآموزانی که در مناطق دوردست کلاس نشستهاند هم، بتوانند هم، حریم خصوصی خود را حفظ کرده و هم به طور موثر، از محتوای کلاس بهرهمند شوند. این مدرسه با تشویق دانشآموزان به مشارکت در یک فضای باز و گسترده، به آنها یاد میدهد تا در آینده بتوانند بهگونهای منعطف درباره بخشهای مختلف زندگی بیندیشند.
3_مدرسه پیشدبستانی ایگالیا در استکهلم سوئد هست. در حالیکه تفاوتهای جنسیتی، بسیاری از فرصتها را برای افراد مختلف از بین میبرد، این مدرسه با هدف از بین بردن تبعیضها و کلیشههای جنسیتی در جهان بهوجودآمدهاست. مدرسه ایگالیا در استکهلم یک سیستم آموزشی انقلابی را در جهان ابداع کردهاست که بر اساس مبانی برابری کامل جنسیتی به وجود آمده و هدف آن جلوگیری از تبعیضهای سنی، مهارتی، تبعیضهای مرتبط با طبقه اجتماعی، تبعیض نژادی و حتی تبعیض در میزان افراد است. استفاده از برچسبهای جنسیتی در این مدرسه به کلی ممنوع بوده و به جای استفاده از برچسبهای پسر، دختر، مونث یا مذکر، معلمان اسم گروه کلاسی دانشآموزان را به کار میبرند یا آنها را به اسم کوچک صدا میزنند. در هنگام خواندن کتاب یا کتاب داستان هم، معلمان ماهیت شخصیت داستانها را یا استفاده از برچسبهای خنثی جنسیتی، حفظ میکنند. هدف این سیستم آموزشی این است که به دانشآموزان یاددهد تا یکدیگر را بر اساس شخصیت و کارهایی که انجام میدهند مورد ارزیابی و قضاوت قرار دهند، که این عوامل همه پیش از شکلگیری جنسیت آنها بهوجودآمدهاست.
مدیر این مدرسه، لارا رازلین، بر این باور است که دانشآموزان باید پایهها و مبانی دموکراسی را به خوبی بیاموزند تا بتوانند شهروندان خوبی برای جهان بوده و زمینه صلب تبعیض جنسیتی و باور شخصی خود را در یادگیری و توسعه جوامع وارد نسازند:
«ما هیچوقت برای کودکان و بزرگسالان یک مسیر از پیش تعیینشده بر اساس جنسیت، سن، محل تولد یا نوع پوشش آنها، در نظر نمیگیریم. هر کسی این حق را دارد که احساسات و تعاریف مخصوص به خود را داشتهباشد.»
4_ مدرسه سبز در بالی اندونزی است که نوآوری در آن با استفاده از ابزارهایی هوشمند، موثر و رقابتمحور در راستای تولید چیزی تازه شکل گرفتهاست، تا بر ارزش جهان بیفزاید و این همیشه به معنای استفاده از ابزارهایی با تکنولوژی خارقالعاده نیست. به جای استفاده از این تجهیزات و فرآیندها و تنها با استفاده از چوبهای بامبو، در میان جنگلهای استوایی و شالیزارهای برنج، مدرسهای ساختهشدهاست که انرژی آن بهوسیله خورشید تامین میشود و هدف آن آموزش توسعه پایدار به دانشآموزان با رویکردی کلنگرانه است. این مدرسه در سال 2008، توسط دو کارشناس آمریکایی به نامهای جان و سینتیا هاردی ساخته شدهاست. این مدرسه از امکاناتی ابتدایی کار خود را شروع کرده و هماکنون به مدرسهای توانمند و ارتقا یافته با بیش از 400 دانشآموز تبدیل شدهاست.
مباحث سنتی مانند ریاضیات و زبان با کلاسهای تجربی شامل آشپزی، باغبانی و حتی آموزش کشتی سنتی بالی در گل، ترکیبشدهاست، که کلاسهای روزانه این مدرسه را تشکیل میدهند. هدف مدرسه سبز عملکرد بهعنوان الگویی از فرهنگ بالی در سراسر جهان است تا نسل جدیدی از رهبران زندگی سبز را به جهان ارائه دهد. این چارچوب بر اساس سه مبنای کلی شکل گرفتهاست:
5_مدرسه شناور ماکوکو در لاگوس در نیجریه است. با وجود اینکه آموزش اولیه به لحاظ قانونی، برای همه رایگان و ضروری است، حدود 5/10 میلیون نفر از دانشآموزان 5 تا 14 ساله نیجریایی، هنوز از امکان تحصیل در مدارس برخوردار نیستند البته این شرایط پیشرفتهایی نیز، نسبت به بیست سال گذشته داشتهاست اما اختلاف طبقاتی همچنان وجود دارد. این مدرسه در سال 2013 توسط گروهی از معماران با همکاری سازمان ملل متحد و بنیاد هتریش بالی ساخته شده است. ساختار مثلثی این ساختمان شامل زمین بازی، سرویس بهداشتی و کلاسهایی است که ظرفیت این را دارد که صد دانشآموز را در خود جای دهد. این مدرسه، یک نمونه اولیه از پروژههای زیربنایی برای سرزمینهای آفریقایی بوده و برای زندگی در مناطق سیلخیز مناسب است. با وجود روند افزایش جمعیت در آفریقا، دسترسی به سیستم آموزشی معتبر برای نسلهای جوان این کشورها هیچگاه تا این اندازه مهم و حیاتی نبودهاست.
دسته بندی : اخبار رهنمون , بازدید : 63 نفر.