شنبه ۱۵ امرداد ۱۴۰۱
مهندس عباس موسوی رهپیما
کارآفرین و بنیانگذار شرکتهای بزرگی چون:
در دومین روز از مرداد ماه سال ۱۳۱۷ هجری خورشیدی در شهرستان فومن، دیده به جهان گشود. پدرش در صنعت نساجی فعالیت داشت و یک مدرسه در مقطع متوسطه دوم در فومن تأسیس کرد. مادرش نیز خانهدار بود. پس از گذراندن دوران اولیه تحصیلات در شهر زادگاه خود، به تهران و مدرسه مروی رفت و دیپلم خود را در رشته فنی دریافت کرد در دوران کودکی، زمان زیادی را در مغازه و دفتر کار پدر میگذراند و کارهای مختلفی انجام میداد و شاگردی میکرد و از سن ۱۵ سالگی وارد تجارت شدهبود. اما به دلیل علاقهای که اساس و شالوده آنرا جبهه ملی شدن صنعت نفت و دکتر مصدق شکل دادهبود، در سال ۱۳۳۶ به آرزوی دیرینه خود جامه عمل پوشاند و وارد رشته شیمی نفت و در سال ۱۳۴۱ از این رشته فارغالتحصیل شد.
وی پس از فارغالتحصیلی به مدت دو سال، بهعنوان دستیار در دانشکده فنی به تدریس مشغول شد. اما همچنان به دنبال این بود که کسب و کار خودش را راه بیندازد.
در آن سالها ورود گریس به ایران ممنوع بود. موسوی همزمان با تدریس، تصمیم گرفت تا یک واحد تولید گریس تأسیس میکند. مدتی بعد کارشناسان روسی به تأسیس کارخانه ذوب آهن در اصفهان مشغول شدند، و از آنجایی که گریسهای روسیه بهعلت عدم انطباق شرایط آب و هوایی ایران و روسیه برای استفاده در اصفهان مناسب نبود. موسوی برای این کارخانه ۱۷ نوع گریس مناسب تولید کرد و در نهایت، در سال ۱۳۴۲ به همراه این دو شریک، شرکت ایرانگریس را راهاندازی کردند و در آنجا علاوه بر تولید گریس، به تولید روغن موتور نیز پرداختند. رونق کار آنها بهگونهای بود که نماینده شرکت کاسترول انگلیس به آنها پیشنهاد همکاری داد
سرعت پیشرفت شرکت ایرانگریس، رهپیما و همکارانش را به فکر تولید محصولات جدیدی مانند ضد یخ انداخت که اصلاً در کشور تولید نمیشد و همیشه وارداتی بود. برای توسعه کار نیاز به فضای جدیدی بود ولی مسئله آن بود که طبق قوانین، کارخانه باید خارج از شهر و حداقل در فاصله ۱۲۰ کیلومتری از آن تأسیس میشد، برای همین تصمیم گرفتند به رشت بروند و آنجا واحد تولید جدیدی را راهاندازی کنند. در نهایت کارخانه فومن شیمی در شهرک صنعتی رشت در سال ۱۳۵۵ راهاندازی شد.
وی پس از آن نیز از فعالیتهای ارزنده خود دست بر نداشته و با تأسیس شرکتهای بزرگ دیگر اقدامات ارزندهای را در زمینه اعتلای صنعت و کارآفرینی در کشور، به انجام رساندهاست.
یکی دیگر از فعالیت های خیریه و ارزنده مالک فومن شیمی، که خدمات ارزندهای نیز به بنیاد حامیان دانشگاه تهران عرضه کرده و پنجاه نفر از دانشجویان این دانشگاه را هم بورسیه کردهاست، تاسیس دانشکده فنی فومن است که از سال ۱۳۸۸ شروع به فعالیت کرد.
مهندس رهپیما در سال ۱۳۸۱ تصمیم گرفت تا سهام خود را در راستای انجام یک کار عامالمنفعه واگذار کند و با این هدف دانشکده فنی فومن را بهعنوان پردیس دانشگاه تهران در شهر فومن تأسیس کرد. این دانشگاه، در سال ۱۳۸۸ در دو رشته و در هماکنون نیز در پنج رشته مهندسی شیمی، مهندسی نفت، مهندسی صنایع، فناوری اطلاعات و MBA به پذیرش و آموزش دانشجویان میپردازد.
مهندس رهپیما میگوید که مهمتر از ساخت این دانشکده، وقف آن به دانشگاه تهران است. از دیدگاه وی دانشکده فنی فومن یک قطره و دانشگاه تهران یک دریاست، که این دو با هم پیوندی ناگسستنی دارند.
این دانشکده به صورت شورای تولیتی متشکل از سه نفر از اعضای هیئت علمی دانشکده فنی، سه نفر از اعضای خانواده مهندس رهپیما و یک نفر عضو منصوص، اداره میشود. جلسات این شورا دو تا سه بار در سال برای اتخاذ تصمیمات مربوطه برگزار میشود. اما مهندس رهپیما در امور داخلی دانشکده دخالتی ندارند.
سرمایه و مخارج این دانشکده نیز از درآمد حاصل از کارخانه چای فومنات که ساختمان آن ۶۵ سال پیش بهوسیله انگلیسیها ساختهشده و در سالهای اخیر توسط مهندس رهپیما خریداری شده و کارخانه چای فومنات را در آن تأسیس کرده و ارتقا داده است، تأمین میگردد.
شش هکتار زمین به منظور ساخت استادیوم ورزشی برای دانشکده فنی و شهر فومن از منابع طبیعی خریداری شده و به این دانشکده اختصاص داده شده است. تاکنون چهل میلیارد تومان برای دانشکده هزینه شده و ده تا پانزده میلیارد دیگر، برای ساخت مسجد و آمفیتئاتر مورد نیاز است.
استانداردهای این دانشکده استانداردهای بسیار بالایی است و مهندس رهپیما رویای تأسیس موزه علم و فناوری را نیز در محوطه دانشکده، و ایجاد رشنه محیط زیست که یکی از دغدغههای اساسی کشور است، در سر میپروراند تا به لحاظ کیفیت و امکانات، همرده دانشگاههایی مانند کمبریج، امپریال کالج و دانشگاههای رده بالای دنیا قرار گیرد.
دسته بندی : اخبار رهنمون , بازدید : 73 نفر.