یکشنبه ۱ خرداد ۱۴۰۱
از سیستم وقف و امورخیریه در حوزه علم و فناوری در کشور انگلیس چه میدانید؟
امروز در بسیاری از کشورهای جهان فعالیتهای اقتصادی در سه بخش خصوصی (بخش اول)، دولتی(بخش دوم) و سازمان های مردم نهاد(بخش سوم) صورت میگیرد و بخش سوم که از ظرفیت های مردمی شکل میگیرد به شدت در حال گسترش است چرا که کارایی این بخش به دلیل مبتنی بودن آن بر انگیزههای داوطلبانه، ایثار و نوع دوستی افراد، نسبت به بخش خصوصی و دولتی به مراتب بیشتر و هزینه های آن کمتر است.
در کشورهای توسعه یافته بخش سوم که جایگاهی مهم و اثربخش دارد اغلب به فعالیت هایی میپردازد که دولت ها یا تمایلی به انجام آن ندارند یا توانی و بخش خصوصی هم انگیز های لازم برای انجام آنها را ندارند به همین دلیل در بسیاری از کشورهای توسعه یافته مراکز پژوهشی متعددی با استفاده از مشارکتهای مالی مردمی شکل گرفتهاند.
بطور مثال در کشور انگلیس در سال ۲۰۱۴- ۲۰۱۵ میزان موقوفه ها در بخش آموزش عالی در انگلستان در حدود 860 میلیون پوند (معادل 4610 میلیارد تومان) و میزان کمکهای نقدی در حدود ۷۵۶ میلیون پوند (4052 میلیارد تومان) بوده است.
بنا بر قانون خیریه بریتانیا، نیات خیرخواهانه در این کشور، در 12 دستهی اصلی قرار دارد که یکی از آنها موضوع "پیشرفت آموزش" است.
قانون خیریه معنای وسیعی برای آموزش در نظر میگیرد و آن را محدود به آموزش در محیط کلاس نمیکند. برای آنکه هدف آموزش خیرخواهانه و به نفع عموم شود باید پیشرفته باشد. این به معنای ارتقا، حمایت و افزایش دانش و درک فردی و جمعی از درس، مهارت و حرفه در زمینهای خاص است.
امروزه آموزش شامل موارد زیر میشود:
انواعی از خیریهها که قادر به آموزش پیشرفته باشند شامل موارد زیر است:
رسانههای اطلاعاتی مانند اینترنت، رادیو، تلویزیون، کتابخانهها، مراکز اطلاعاتی، نشریات دانشگاهی، سمینارها، کنفرانسها و سخنرانیها
فعالیتهای خیرخواهانه در کشور بریتانیا در 15 موضوع صورت میپذیرد که در شکل زیر نشان داده است.
همانطور که در شکل نمایان است، 4% از فعالیتهای خیرخواهانه کشور انگلیس به موضوع آموزش و 8% به موضوع تحقیقات پزشکی اختصاص دادهشده است. به عبارتی از مجموع فعالیتهای خیرخواهانه در بخشهای مختلف، 12% صرف فعالیتهای آموزشی میگردد؛ که در رتبهی دوم فعالیتهای خیرخواهانه قرار دارد.
خیریههای فعال این حوزه معاف از مالیات هستند!
"خیریههای آموزشی" از مواردی است که در لیست خیریههای معاف در "قانون خیریههای بریتانیا" قرار دارد.
خیریههای آموزشی انگلیس شامل موارد زیر میباشد:
اما مکانیزم معافیت مالیاتی در این کشور به چه صورتی است؟
در بریتانیا برای پرداختیها و هدایایی که به مؤسسات خیریه اهدا میشود مالیات پرداخت نمیگردد که به این امر معافیت مالیاتی گفته میشود. عواید حاصل از معافیت مالیاتی بنا بر نوع عمل خیری که فرد انجام داده است به فرد یا موسسه خیریه تعلق میگیرد. مالیات به شخص یا خیریه داده میشود. چگونگی این عملکرد به اینکه چگونه بخشش انجامشده است بستگی دارد:
بخشش به خیریه از طریق کمک هدیه بدین معناست که شخص به ازای پرداخت هر 1 پوند میتواند 25p (معادل 1.25) اضافه مطالبه کند، درحالیکه هیچ هزینه اضافهتری برای وی ندارد. خیریهها میتوانند مدعی کمک هدیه روی اکثر بخششها شوند ولی بعضی از پرداختیها فاقد صلاحیت هستند. افراد باید بیانیه کمک هدیه برای مطالبه کردن خیریه بنویسند. این کار را معمولاً با پر کردن یک فرم انجام میشود. خیرین میتوانند تمامی کمکهای مالی از 4 سال قبل را داشته باشند. مالیات میتواند روی درآمد یا منفعت سرمایه افراد بستهشده باشد.
اگر شخص نرخ بالاتر یا اضافهمالیات پرداخت میکند، میتواند تفاوت نرخی که پرداخت میکند با نرخ پایه اهدایی به خیریه را مطالبه کند. این کار به یکی از روشهای زیر انجام میدهد:
بهعنوانمثال شخص 100 پوند به خیریه کمک میکند. آنها مدعی کمک هدیه میشوند تا کمک مالی وی 125 پوند شود. شخص 40% مالیات پرداخت میکند بنابراین میتواند شخصاً 25پوند را مطالبه کند. (£125 x 20%)
کارفرما طرح صورت پرداخت اهدایی را برای کارمندان تهیه میکند. کارمندان میتوانند مستقیماً از روی حقوق یا مستمری خود به خیریهها کمک پرداخت کنند. این اتفاق قبل از اینکه مالیات از درآمد کسر شود رخ میدهد
زمین، دارایی یا سهامی که از طرف خیرین به خیریهها واگذار میشود و یا خیریهها از عواید آن استفاده میکنند از معافیت مالیاتی برخوردارند
شخص میتواند مالیات بر درآمد کمتری با تفریق کردن ارزش بخشش خود از مجموع درآمد مالیاتی پرداخت کنید. این کار را برای سال مالیاتی (6 آوریل تا 5 آوریل) که در آن هدیه یا فروش برای خیریه داشتید انجام دهد.
برای این کار باید ارزیابی شخصی بازگشت مالیاتی کامل شود و مقداری که مدعی پرداخت خیرخواهانه است در فرم پر شود. اگر بازگشت مالیات تکمیل نشود، برای عایدی علیاحضرت و حقوق گمرگی باید جزئیات هدیه یا فروش و مقدار آسودگی مالیاتی خود نوشته شود. یا این سرمایه به شخص بازگردانده میشود یا کد مالیاتی وی تغییر میکند و بنابراین مالیات درآمد کمتری پرداخته خواهد شد.
شخص نباید برای سود سرمایهی زمین، دارایی یا سهامی که به خیریه کمک کرده مالیات پرداخت کند.
درصورتیکه مبلغ ارثيه بالاي231 هزار پوند باشد و به فرد ديگري جز همسر متوفي و يا مؤسسات خيريه برسد، مشمول ماليات40 درصدي ارثيه ميگردد. اهدایی وی به یکی دو صورت زیر خواهد بود:
در انگلیس درآمد حاصل از موقوفات و سرمایهگذاری در حوزه علم و فناوری نسبت به سال قبل به میزان 9.2% افزایش داشته و صندوقهای تأمین مالی جدیدی نیز به این منظور تأسیس شده است.
بطور کلی سطح بندی بخشهای مختلف وقف و امورخیریه در حوزهی علم و فناوری کشور انگلیس به شکل زیر است و هر کدام از این کنشگران متناسب با سطح فعالیت خود و اهداف و چشمانداز خاصی را دنبال کرده و متناسب با آن حیطه وظایف مشخصی دارند. عملکرد بهینه هر بخش از این ساختار به بهبود هرچه بیشتر و بهتر استفاده از ظرفیت وقف و خیریه برای بهره مندی در حوزه علم و فناوری می انجامد.
دسته بندی : اخبار رهنمون , بازدید : 100 نفر.