ایجاد رونق اقتصادی و اشتغال از جمله مسائل بنیادین اقتصاد پویا و مقاوم است. مسئله بیکاری در کوتاه مدت میان مدت و بلندمدت، نه تنها در وضعیت اقتصادی و معیشتی بلکه در حوزه اجتماعی و حتی امنیتی نیز اثرات قابل توجهی دارد. در این میان اشتغال بخش کشاورزی به دلیل توزیع اشتغال ایجاد شده در پهنه جغرافیایی کشور و ارتباط مستقیم بخش کشاورزی با رفاه عموم جامعه و اقشار مستضعف و پایین بودن سرانه سرمایه گذاری به ازای هر فرصت شغلی نسبت به سایر بخشهای اقتصادی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به خطر افتادن رونق و کاهش فرصتهای شغلی در بخش کشاورزی، تبعات زیانباری از جمله کاهش زمینهای حاصلخیز و افزایش پدیده بیابان زایی به خطر افتادن امنیت غذایی مردم کشور وابستگی به واردات مواد غذایی افزایش مهاجرت از روستا به شهر، ناامنی و آشوب خصوصاً در مرزهای کشور را به دنبال خواهد داشت.
نتیجه کاهش سرمایه گذاری در بخش کشاورزی در کنار افزایش جمعیت و رفاه به افزایش واردات غذا انجامیده است و امنیت غذایی کشور نیز به خطر بیافتد. تنها طی سالهای ۹۸ و ۹۹ وابستگی بالای بخش کشاورزی به واردات در بخش خوراک دام و طیور و افزایش ناگهانی قیمت ،ارز سبب تلاطم های قیمتی گوشت و مرغ شد که اثرات مخرب خود رسید خانوار و رفاه آنها گذاشته است.
امام خمینی (ره) در پیام بازسازی و سازندگی کشور به ظرفیت و لزوم خودکفایی در بخشکشاورزی اشاره فرمودند و ایشان به صراحت بیان کردند: «توجه به بازسازی مراکز صنعتی نباید کوچکترین خللی بر ضرورت رسیدن به امر خودکفایی کشاورزی وارد آورد، بلکه اولویت و تقدم این امر باید محفوظ بماند و مسؤولین بیشتر از گذشته خود را مکلف به اجرای آن سازند و در امر احیای اراضی و مهار آبها و ایجاد سدها و تشویق کشاورزان و دامداران و استفاده هرچه بیشتر از نعمتهای بیکران الهی در طبیعت تلاش نمایند که مطمئناً خودکفایی در کشاورزی مقدمه ای است برای استقلال و خودکفایی در زمینه های دیگر.» بخش نخست کتاب از منظر ظرفیت اشتغال زایی به بخش کشاورزی میپردازد در این بخش برای به دست آوردن داده های خروجی اشتغال زایی از جداول داده ستانده استفاده شده است. در این کتاب با بررسی جداول داده ستانده سال ۹۵ آخرین جدول داده ستانده منتشر شده به این نتیجه رسیدیم که بخش کشاورزی نسبت به سایر بخشهای اقتصادی کشور بیشترین ظرفیت اشتغالزایی را داراست. از طرفی بخش کشاورزی در یک دهه اخیر تنها بخش اقتصادی کشور بوده است که رشد مثبت را تجربه کرده است و در برابر تحریم ها مقاوم بوده است. مردم محور بودن اقتصاد یکی از شاخص های اساسی سیاستهای اقتصادی مقاومتی است و بخش کشاورزی در بین بخشهای مختلف اقتصادی مردمی ترین اقتصاد را دارد. بنابراین با توجه به پتانسیل فراوان بخش کشاورزی در ایجاد رشد اقتصادی و اشتغال در خود کشاورزی و صنایع پیشینی و پسینی این بخش ضروری است در سیاست گذاری های کلان کشور، نگاه ویژه ای به بخش کشاورزی صورت بگیرد.
در بخش دوم کتاب به موضوع راهبردهای پیشرفت محور برای شکوفایی و هدایت اعتبارات به سمت بخش کشاورزی بررسی شده است. با پیگیری دو راهبرد جایگزینی واردات» و «پیشرفت و رونق صادرات به صورت همزمان در برنامه جهش بخش کشاورزی بیش از ۷۰۸ میلیون شغل مستقیم و غیر مستقیم در بخش کشاورزی در طی یک برنامه ده ساله ایجاد خواهد شد که آثار مثبت اقتصادی و اجتماعی فراوانی برای کشور خواهد داشت.
در بخش سوم و پایانی کتاب با اتکا به نظر اساتید برنامه ریزی اقتصادی و حکمرانی ،کشور از منظر اجرایی شدن برنامه جهش اقتصادی بخشکشاورزی برخی پرسشهای مهم سیاستگذاری گنجانده شد که پاسخ های درخور برای این
پرسشهای سیاستی و حکمرانی داده شد.
برای نسخه کامل کتاب روی دانلود کلیک کنید